Sabah Adventure Challenge 2010

Den Elfte upplagan av Sabah Adventure Challenge på Borneo fick i år en nagelbitande avslutning. Efter en överlägsen etappseger av FJS genom Kristin Larsson och Daniel Hansson på den avslutande MTB-rogainorienteringen, började en nervös nedräkning i väntan på att ledarlaget, Team Salomon Suunto, skulle dyka upp vid hängbron.


Sabah Adventure Challenge, elfte upplagan.

Tävlingen
Sabah Adventure Challenge var i år ett tredagars etapprace med tre olika teman: Natt, blött och rogain. Banan bedöms som teknisk då de tävlande ofta tog sig fram i eller längsmed flodsystemen eller upp och ned för den starkt kuperade terrängen. Både med och utan cykel.


FJS tog lead på löpningen längs flodbädden.

Väg och stigdragningen här är inte gjord efter vad vi européer skulle kalla för ’sunt förnuft’. Från botten av bergen går stigarna och traktorvägarna spikrakt uppför bergen. Under första dagen cyklade de tävlande uppför en duglig stigning som bäst jämförs med ett försök att cykla ända upp till Åreskutans topp - under liftsystemet. Tagna höjdmeter uppför skulle också cyklas utför med ett antal volter och fallolyckor som följd. Många körde här tydligen på devisen ’better sorry than safe…’


Dålig kurvtagning..

Navigeringen och orienteringen var inte så avancerad, framförallt gällde det att ta rätt avtagsväg och följa rätt stig och väg. Dock så krävdes hög koncentration hela tiden då navigeringsmisstag straffades med total ”vilsenhet” i den täta klorofyllen.


Navigering i tät vegetation.

Etapperna hade en tävlingstid på 5-7 timmar för de snabbaste lagen. Kristin och Daniel kunde utan svårighet hålla tempot på löpningarna. De tog även kommandot på den inledande löpningen i och längsmed en halvt uttorkad flod under dag 1 som startade klockan 03:00 på natten. På cyklingen hade de svårare att matcha Team Salomon Suunto med Jeremy Ritcey (rutinerad trailrunner från Canada) och Mikael Maddess (Han vill att det skall uttalas ”Madness”. Ett namn som han tydligen jobbar hårt för att leva upp till på de tävlingar som han arrangerar i Hong Kong för eventföretaget ”Action Asia Events”).


Tempot var högt från start.

Inför den inledande cyklingen klockan 08:00 dag 2, var temperaturen så pass varm att FJS såg det tvunget att svalka sig med en dusch innan start för att härda ut. Cyklingen ledde fram till en flod med en tvåtimmars färd i gummiring. Det har varit ovanligt torrt och hett på norra Borneo de senaste månaderna, vilket resulterade i att floden knappt hade något rinnande vatten alls. Istället för fors blev det till att paddla med händerna sittandes i en uppblåst gummiring.


Två timmar gummiring i fors.

Den tid som FJS tappade på cyklingen plockades tillbaka när lagen skulle springa tillbaka uppför längs floden genom att följa diffusa djurstråk i den täta bambuskogen. Hjälmarna behölls på under löpningen och de behövdes. Flera gånger sprang de tävlande in i omkullfallna bambuträd med högljudda smällar.


Hettan med den höga luftfuktigheten krävde mycket vatten.

Team Salomon Suunto tar två etappsegrar med 15 respektive 16 minuter de två första dagarna. Inför etapp tre är FJS tvåa i totalen, 30:58 efter. Det är på rogainorienteringen på cykel som FJS gör de bästa vägvalen och cyklar in under målportalen med en överlägsen etappseger.FJS dominerade på rogainorienteringen.

Efter nästan 30 minuter har Team Salmon Suunto fortfarande inte dykt upp. Fast då, med bara en enda minut kvar innan totaltsegern skulle ha hamnat hos FJS, dyker Mikael Maddess och Jeremy Ritcey upp vid hängbron och kan spurta in under måltribunen som totalsegarer för Sabah Adventure Challenge 2010.

Resultatet efter 17 timmars tävlande blir en 2:a plats för FJS efter tre intensiva och vansinnigt varma dagar i djungeln.


Team Salomon Suunto tar hem totalsegern med 1 min marginal.


GPS tracking tillhandahölls genom företaget XTEND.


Flodsystemen som banan ofta var förlagd till.